Få en översikt av din ekonomi med en budget
En budget ger dig en tydlig överblick av vad du tjänar och vad du spenderar. Du anger dina inkomster och utgifter vilket gör det väldigt tydligt vart du lägger dina pengar idag. Det är viktigt att hålla koll på dina pengar och för att förstå hur mycket du faktiskt kan spara och vad det är som kostar pengar idag. I din budget kan du skriva ner allt från de räkningar du betalar varje månad till vad du lägger på roliga saker och ditt sparande.
Hur budgeten hjälper dig att spara
Din budget hjälper dig att sätta upp en plan för ditt sparande. När du har koll på dina inkomster och utgifter så kan du enkelt se hur mycket du kan lägga undan för sparande. Den visar dig också var du kan dra ner på utgifter för att kunna spara mer. Utan en budget är det lätt att spendera massor på olika mikrotransaktioner och det blir snabbt svårt att hålla fast vid din sparplan. Läs mer om hur du kan hålla koll på alla dina transaktioner genom Excel.
Sätt rimliga sparmål
Det är viktigt att ha sparmål som känns rimliga. Om du sätter för höga mål kan du bli besviken och omotiverad, men mål som känns rätt kan göra dig nöjd och motiverad att fortsätta spara. Dina mål ska passa din ekonomiska situation nu och det du drömmer om i framtiden. De ska vara en lagom utmaning och ge dig en tydlig plan för ditt sparande. Det finns ingen mening med att ha orimliga sparmål som du hela tiden behöver ändra för att du inte kan hålla dina mål.
Din budget hjälper dig att sätta rimliga sparmål. Med din budget kan du se hur mycket du har kvar av din inkomst efter alla utgifter. Basera dina sparmål på den informationen så kommer du ha en stabil sparplan. Dessutom kan din budget visa dig var du kan dra ner på utgifterna för att kunna spara mer.
Skapa dina sparmål
Börja med att bestämma vad du sparar till, kanske en resa, kontantinsats till boende eller tidig pension. Sätt sedan en tid när du vill ha uppnått ditt mål. Det här ger dig en deadline som kan peppa dig. Tänk på vilka mål som är viktigast för dig och glöm inte att kolla hur det går och justera dina mål om dina inkomster förändras.
Spara i olika konton
Har du bara ett stort sparande på samma konto kan det vara svårt att hålla koll på dina olika sparmål. Vi rekommenderar att du har olika konton för olika mål. Sparar du till en kontantinsats och en tidig pension så bör de så klart vara på olika konton eftersom riskerna och tidshorisonterna skiljer sig avsevärt. Genom att spara i olika konton får du en bättre översikt på hur utvecklingen ser ut i de olika sparmålen och du kan enkelt justera ditt innehav beroende på hur nära du har till målet. Har du endast ett stort sparande är det enkelt att du använder pengarna för att du tycker att du har råd men egentligen tar du från ett annat spar.
Exempel på månadsbudget
Vi säger att en person har en total inkomst efter skatt på 30,000 kr.
Fasta kostnader
- Hyra/Bolån: 8,000 kr
- Mat och hushåll: 4,000 kr
- Bil & bensin: 2,500 kr
- Mobil och internet: 500 kr
- Försäkringar: 1,000 kr
- Gym och fritidsaktiviteter: 1,000 kr
Totalt så ligger de fasta kostnaderna på 17,000 kr. Kvar av inkomsten efter de fasta kostnader är då 13,000 kr.
Sparmål och investeringar
Med de 13,000 kr som är kvar av inkomsten kan vi nu fördela pengarna mot olika sparmål.
Nödfond
- Mål: Att ha 3-6 månaders levnadskostnader sparade.
- Månadssparande: 3,000 kr
Semesterfond
- Mål: Att spara 20,000 kr för en semester inom ett år.
- Månadssparande: 1,700 kr
Långsiktigt sparande
- Mål: Kunna köpa drömhuset i framtiden.
- Månadssparande: 4,000 kr
Flexibelt Sparande
- Det är alltid bra att ha ett flexibelt sparande för oförutsedda utgifter eller mindre inköp.
- Månadssparande: 1,000 kr
Totalt så ligger sparandet på 9,700 kr per månad vilket gör att personen har 3,300 kr kvar per månad för övrig konsumtion. Är det en person som inte klarar att ha 3,300 kr per månad för övrig konsumtion behöver den alltså se över sina utgifter eller sparmål för att det ska bli ett hållbart och långvarigt sparande.
Se även vår ränta på ränta kalkylator och räkna mer på ditt sparande!