Vad är en indexfond?
En indexfond är en typ av investeringsfond som strävar efter att efterlikna avkastningen på ett specifikt marknadsindex, som till exempel OMX Stockholm, Dow Jones, S&P 500, Nasdaq eller ett annat index. Målet med en indexfond är att ge investerare exponering mot hela eller en del av marknaden, snarare än att försöka slå marknaden genom aktiv förvaltning. En indexfond har alltså målet att följa ett visst index inte att slå det.
Är indexfonder bra eller dåligt?
Indexfonder har sina fördelar och nackdelar som vi listar upp nedan. Dess lämplighet beror precis som vid andra typer av fonder på individuella investeringsmål och risktolerans. Indexfonder kan erbjuda en bred diversifiering genom att replikera ett specifikt marknadsindex, detta minskar risken för enskilda förluster vilket kan vara något positivt för den ovana investeraren. Indexfonder är också kostnadseffektiva eftersom de inte kräver aktiv förvaltning, vilket resulterar i lägre förvaltningsavgifter. Indexfonder är dock inte så flexibla då du är låst till ett förvalt index vilket gör att du kommer aldrig prestera bättre än detta valda index. För att slå ett visst index kan du investera i olika indexfonder, så om ett går sämre kan de övriga hålla uppe din snittavkastning. Sammanfattningsvis anser vi att indexfonder är ett utmärkt val för den lite mer passiva investeraren som vill ha en någorlunda låg risknivå på sina investeringar.
Planerar du att börja spara i indexfonder?
Precis som med alla investeringar på marknaden finns det risker. Av denna anledning rekommenderar vi alltid en lång sparhorisont och en egen analys av investeringarna du planerar att göra. Nedan listar vi några faktorer du bör ha i åtanke för att välja en bra indexfond.
Vad utgör en bra indexfond?
- Låga förvaltningsavgifter: Eftersom indexfonder inte kräver aktiv förvaltning och istället strävar efter att replikera ett visst index, har de ofta lägre förvaltningsavgifter jämfört med aktivt förvaltade fonder. Detta kan göra dem kostnadseffektiva för investerare.
- Enkelhet och bekvämlighet: Indexfonder är enkla att förstå och kräver inte ständig övervakning. De är därför lämpliga för investerare som letar efter en bekväm och långsiktig investering.
- Förutbestämd exponering: Investerare vet i förväg vilka tillgångar som ingår i indexet. Detta eliminerar osäkerheten om fondens innehav och ger investerare en förutbestämd exponering mot olika sektorer och aktier.
- Historiskt sett stark avkastning: Många index har historiskt sett gett en stadig och konkurrenskraftig avkastning över lång tid. Investering i en indexfond ger investeraren möjlighet att delta i denna bredare marknadstillväxt.
Eventuella nackdelar med indexfonder
Eventuella nackdelar är relativt få för den med en lång sparhorisont. Några nackdelar att nämna skulle kunna vara:
- Ingen möjlighet att slå marknaden: Eftersom indexfonder strävar efter att replikera avkastningen på det valda indexet, har de inte möjlighet att slå marknaden. De kommer alltid att följa utvecklingen av det underliggande indexet.
- Förvaltningsavgifter: Även om förvaltningsavgifterna för indexfonder vanligtvis är låga jämfört med aktivt förvaltade fonder, finns det fortfarande kostnader. För höga förvaltningsavgifter kan över tid minska den totala avkastningen för investerare.
- Koncentration i enskilda aktier: Vissa index kan vara koncentrerade inom ett fåtal stora aktier eller branscher. Om dessa aktier eller branscher går dåligt, kommer indexfonden att påverkas i högre grad.
- Marknadsrisk: Indexfonder är utsatta för marknadsrisk eftersom de följer utvecklingen på ett specifikt marknadsindex. Om marknaden som helhet går dåligt, kommer även indexfonden att påverkas negativt.
Hur köper man indexfonder?
Din personliga bank erbjuder ofta olika fondpaket där de gör en analys av vilken risknivå du bör ligga och och rådgiver dig därefter. Vill du ta saken i egna händer och sätta ihop en fondportfölj finns där många populära nätmäklare som gör det otroligt smidigt för oss småsparare att göra egna investeringar. De mest populära är: Avanza och Nordnet men Levler har blivit utsedd till årets utmanare och kan vara värd att undersöka.
Läs mer om hur du faktiskt handlar på börsen i vår snabbstartsguide