Vad är hedgefonder?
Hedgefonder skiljer sig lite från de mer “traditionella” fonderna genom att de tillåts ha en friare investeringsstrategi samt genom att de arbetar med målet att generera en positiv avkastning oavsett marknadsutveckling.
En hedgefond är något som kan klassas som en alternativ investering och använder olika derivatinstrument aktivt i förvaltningen med syfte att skydda mot risken i fondens positioner eller för att öka hävstången. Som tidigare nämnt skiljer sig en hedgefond från en vanlig fond genom att en hedgefond har målet att alltid generera en positiv avkastning medan en traditionell fond har målet att slå dess jämförelseindex.
Hur fungerar hedgefonder?
För att uppnå positiv avkastning även i nedåtgående marknad används olika verktyg av förvaltare i hedgefonder, se några exempel nedan:
- Kvantitativa strategier: Använder matematiska och statistiska modeller för att identifiera och dra nytta av mönster i marknadsdata.
- Globala trender: Fokuserar på stora makroekonomiska trender och försöker dra nytta av globala förändringar i ekonomiska förhållanden, räntor och valutor.
- Händelsedriven investering: Investerar baserat på förväntade händelser, exempelvis fusioner, förvärv, konkurs eller andra händelser som kan påverka värdepappers priser.
- Gå kort: Detta innebär att en investerare säljer en aktie som de inte äger med förväntningen att köpa tillbaka den senare till ett lägre pris. Det är en strategi som används för att tjäna pengar på en förväntad nedgång i aktiens värde.
- Hävstång: Detta gör det möjligt för investerare att genom lån kontrollera en större position än vad de skulle ha haft möjlighet att köpa med sina egna likvida medel. Även om det kan generera en högre avkastning, ökar det också risken, eftersom eventuella förluster också blir större.
Avgifter i Hedgefonder
Många av de bästa hedgefonderna med toppförvaltare är stängda för allmänheten eller så riktar de sig endast mot större investerare och är av denna anledning inte tillgänglig för småsparare. Det finns dock en väg in i hedgefonder för småsparare. “Fond i fond” är något som blivit populärt bland småsparare. Detta är då en fond som investerar i andra fonder och där kan hedgefonder vara inkluderade då volymerna som handlas med i dessa fall är av större grad.
I teorin låter det som en väldigt bra idé att ha en hedgefond i sin portfölj men dessa fonder tar ofta väldigt höga avgifter vilket gör att om fondförvaltaren inte presterar kommer det inte vara gynnsamt att investera i denna typ av fond. Kollar vi på en lång sparhorisont (10 år) är det också få hedgefonder som slår indexfonder vilket gör att vid en lång sparhorisont (som vi rekommenderar att du har vid investeringar på börsen) är det mer gynnsamt med andra typer av fonder.
Fördelar med investering i Hedgefonder:
- Flexibilitet: Hedgefonder har ofta en större grad av flexibilitet när det gäller att investera i olika tillgångar och marknader.
- Hedging mot nedgångar: Hedgefonder kan använda sig av olika hedgingstrategier för att minska risken för förluster i fall av marknadsnedgångar eller oväntade händelser. Detta kan bidra till att skydda kapitalet och minimera förluster under ogynnsamma marknadsförhållanden.
- Diversifiering: Många hedgefonder använder olika strategier och investerar i olika tillgångsklasser, vilket kan ge en hög grad av diversifiering. Detta kan vara särskilt viktigt för investerare som söker minska portföljens totala risk genom att inkludera olika typer av tillgångar och strategier.
Risker med investering i Hedgefonder:
- Hög risk och volatilitet: Många hedgefonder strävar efter att generera hög avkastning, vilket ofta innebär att de tar på sig högre risker. Denna högre risk kan resultera i ökad volatilitet och större prisrörelser jämfört med traditionella investeringar.
- Komplexa strategier: Hedgefonder använder ofta avancerade och komplexa strategier, inklusive derivathandel, lånefinansiering och andra mer avancerade tekniker. Detta ökar komplexiteten och gör det svårare för gemene man att förstå och bedöma fondens riskprofil. Du ska alltid förstå vad du investerar dina pengar i annars bör du undvika att investera eller ta hjälp av någon som har kunskap och erfarenhet inom området.
- Höga avgifter: Hedgefonder kan ha högre avgifter än traditionella investeringsfonder. Avgifterna kan inkludera förvaltningsavgifter och prestationssystem, vilket kan påverka den totala avkastningen för investerarna.
- Brist på transparens: Många hedgefonder är mindre transparenta än traditionella investeringsfonder. Det kan vara svårt för investerare att få en fullständig bild av fondens portfölj och riskexponering.
- Förvaltningsrisk: Framgången för en hedgefond är starkt kopplad till skickligheten hos dess förvaltningsteam. Om förvaltningen inte är framgångsrik eller om det sker förändringar i förvaltarteamet, kan det påverka fondens prestation.
Internationellt finns det mer än 10 000 hedgefonder att välja bland och när det kommer till hedgefonder i Sverige finns det några hundra registrerade hedgefonder men vi rekommenderar inte hedgefonder som ett alternativ för nybörjare.